Handel pond in teken van Brexit
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer
Het Britse pond stal vorige week de show. De koers van het pond is nog steeds uiterst volatiel door het nieuws over de brexit-onderhandelingen, en vorige week was dat vooral neerwaartse volatiliteit.
De partijen zijn het wél eens geworden over het opschuiven van de deadline, en op het moment van schrijven zien we het effect van dit nieuws: in de dunne Aziatische ochtendhandel heeft het pond de helft van zijn verlies van vorige week weer ingelopen. Afgezien van deze ontwikkelingen worden op de valutamarkten de trends van de afgelopen weken grotendeels voortgezet. Veel commodity-valuta en valuta uit opkomende markten wisten te profiteren van de hogere commodityprijzen.
De brexit-onderhandelingen blijven deze week de belangrijkste risicofactor. Een ander aandachtspunt voor de handel is de decemberbijeenkomst van de Federal Reserve, die woensdag plaatsvindt. Er worden geen veranderingen in het monetaire beleid verwacht. In de eurozone staan buitengewoon veel cijfers op de agenda: woensdag verschijnen de PMI-cijfers van december en donderdag de flash-inflatiecijfers.
Belangrijke valuta in detail
EUR
De uitkomst van de brexit-onderhandelingen is nog steeds onzeker, maar op een ander gebied wist de EU succes te behalen: ze wist de bezwaren te overwinnen die Hongarije en Polen bij de behandeling van de begroting en het herstelfonds tegen de eisen aan de rechtsstatelijkheid hadden geuit. De FX-markten beschouwden de ECB-bijeenkomst van december min of meer als non-event. Inderdaad waren de uitbreiding van de pandemieprogramma’s en van de ondersteuning voor de banken geen verrassing, maar ons viel op dat Lagarde haar zorg uitsprak over de kracht van de euro en het effect daarvan op de inflatie. Dit is volgens ons belangrijker dan de markten denken. Het belooft een kritieke week te worden, waarin zowel de PMI-indicatoren voor de economische activiteit als de inflatiecijfers van december worden gepubliceerd. Op korte termijn is de gemeenschappelijke munt mogelijk gevoelig voor een teleurstelling bij elk van beide, vooral gezien de recente scherpe rally en het feit er geen rek meer in de long-posities in de euro zit.
GBP
Door de negatieve berichten over de onderhandelingen tussen het VK en de EU daalde de koers van het pond vorige week sterk. In het weekend werden Boris Johnson en Ursula von der Leyen het eens over het opschuiven van de deadline, die op zondag stond, en medewerkers die betrokken waren bij de onderhandelingen suggereerden dat er bijna een akkoord was. Toch wist het pond na dit positieve nieuws slechts de helft van zijn verliezen van vorige week goed te maken. Er blijft een verschil van mening bestaan over een belangrijk onderwerp: het ‘gelijke speelveld’. De EU wil niet dat het VK haar wegconcurreert met een versoepeling van zijn milieu- en arbeidsnormen. Als op dit punt overeenstemming kan worden bereikt, verwachten we niet dat de visserijrechten – het andere struikelblok – een breekpunt voor de onderhandelingen zullen worden. We denken daarom dat binnenkort een akkoord wordt bereikt en dat de koers van het pond zich richting het einde van het jaar in het algemeen positief zal ontwikkelen.
USD
De koers van de Amerikaanse dollar lijkt nu voorlopig stabiel te zijn – na een periode van (handelsgewogen) daling van zes maanden op rij. Dit gebeurt gek genoeg op het moment dat het economische nieuws uit de VS weer negatief wordt; de wekelijkse aantallen uitkeringsaanvragen waren vorige week opnieuw een negatieve verrassing. We richten onze aandacht nu op de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve in dit jaar. Er worden geen veranderingen in het monetaire beleid verwacht, en er zal vooral gekeken worden naar de economische prognoses van het FOMC – dat wil zeggen de verwachte ontwikkeling van het monetaire beleid dat in de ‘dot plot’ wordt weergegeven – en bij de persconferentie na de bijeenkomst zal vooral geluisterd worden naar de toon van de mededelingen van voorzitter Powell. De uitkomst van de gesprekken over een nieuw pakket budgettaire stimuleringsmaatregelen is minder voorspelbaar, maar de cijfers van de afgelopen weken geven aan dat de economie zwakker wordt, dus we verwachten nog steeds dat hierover overeenstemming zal worden bereikt.
Perscontact:
Gunther De Backer