Federal reserve 'dovish', dollar daalt tot laagste punt in drie jaar
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer
De Federal Reserve heeft er niets aan kunnen doen: de dollar zit aan het einde van het jaar in een flinke dip. De markten interpreteren de opmerkingen van voorzitter Powell tijdens de persconferentie als 'dovish'.
De beroemde ‘dot plot’ – de grafiek waarin de leden van het FOMC hun prognoses van de daadwerkelijke renteontwikkeling aangeven – was eerder ‘hawkish’, maar dat feit werd grotendeels genegeerd. Buiten de FX-markten viel op dat risicoactiva omhoog blijven kruipen. De commodities verdienen een speciale vermelding, want die rallyen in hoog tempo het jaar uit. Vooral voor de valuta uit opkomende markten – waar wij al een tijdje enthousiast over zijn – is dit een steuntje in de rug.
We gaan nu de handelsperiode rond de feestdagen in. Normaal gesproken gebeurt er dan weinig, maar dit jaar zou er wel eens wat ongebruikelijke volatiliteit kunnen zijn. Aan beide kanten van de grote plas worden vanwege de pandemie steeds strengere beperkingen ingevoerd. Het geruzie over de budgettaire stimuleringsmaatregelen in de VS zou op het laatste moment verrassingen kunnen opleveren. En dan zijn er ook nog de brexit-onderhandelingen, die tot het allerlaatste moment doorgaan. Er staan deze week geen belangrijke economische publicaties of monetaire beleidsbijeenkomsten op de agenda, maar het politieke nieuws zou rond de kerst wel eens voor dynamische handelsdagen kunnen zorgen.
GBP
Aan de koersontwikkeling van het Britse pond van week tot week is niet te zien dat deze binnen de handelsweek behoorlijk volatiel is. Dit komt door de wisselvalligheid van het nieuws en de verwachtingen over een brexit-akkoord. In het midden van de week stond de koers van het pond hoog, maar het nieuws dat in het VK een nieuwe, nóg besmettelijkere mutatie van het coronavirus ontdekt is en het uitblijven van een brexit-akkoord maakten daar een einde aan. De verwachting is nog steeds dat een beperkt akkoord zal worden gesloten, maar het pond krijgt rake klappen nu steeds meer landen het reizen vanuit het VK naar het Europese vasteland uit angst voor de nieuwe stam van het virus verbieden. Wij verwachten dat het beperkte akkoord er deze week komt, maar denken dat dit grotendeels al ingeprijsd is. Tot het einde van het jaar zal het nieuws over het coronavirus veel méér invloed op de handel in het Britse pond hebben.
EUR
De PMI-cijfers voor zakelijke activiteit in december waren beter dan verwacht, en dit steunde de euro. Het lijkt erop dat het bedrijfsleven in de eurozone zich dit keer beter aan de nieuwe golf lockdowns en beperkingen weet aan te passen dan de eerste keer. De zakelijke activiteit daalde in december in ieder geval niet – en dat moet als een belangrijk winstpunt worden gezien. Het inflatienieuws was slecht, maar tenminste niet slechter dan verwacht: de kerninflatie bleef op haar laagste niveau, maar zakte niet verder. Wij blijven voor de lange termijn positief over de euro, maar denken dat de munt in de komende weken kwetsbaar is en een ‘pullback’ zou kunnen beleven.
USD
Uit de woorden van voorzitter Powell destilleerden de markten dat de Federal Reserve uiterst ‘dovish’ is als het gaat om de weging van de diverse risico’s voor de economische vooruitzichten. Het pakket budgettaire stimuleringsmaatregelen dat in het weekend werd afgesproken, was grotendeels conform de marktverwachtingen. Hoogfrequente economische indicatoren zoals de wekelijkse uitkeringsaanvragen blijven aanduiden dat de vaart uit de economische activiteit raakt. In de cijfers van de derde coronagolf is nog geen significante verbetering te zien. Op korte termijn is de koers van de dollar misschien te sterk en te snel gedaald, maar voor de middellange termijn blijven wij ‘bearish’ over de vooruitzichten voor de dollar.
Perscontact:
Gunther De Backer