Euro stabiel ondanks geluiden ECB
De ECB reageerde vorige week zoals gewoonlijk nogal laat op de scherpe stijging van de eurokoers en de mogelijke gevolgen daarvan voor de inflatie in de eurozone en het economisch herstel.
Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer.
Dit heeft nu nog niet zo’n groot effect op de koers, maar we verwachten in de komende weken vele variaties op het thema dat de euro te snel en te sterk is gestegen, waardoor op korte termijn neerwaartse risico’s voor de munt ontstaan. Alle G10-valuta – met uitzondering van het Britse pond, dat gesteund wordt door het snelle vaccinatietempo in het VK – hebben terrein verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Valuta uit opkomende markten presteerden wisselend, maar hielden gezien de algehele sell-off van aandelen en risicoactiva vrij goed stand.
De ‘short squeezes‘ (sterke prijsstijgingen waarbij short sellers hun posities moeten sluiten) van aandelen als GameStop zorgden voor veel amusement en smeuïg nieuws, maar zullen volgens ons nauwelijks effect op de valutamarkten hebben, omdat de volumes veel groter zijn en de toegang van retailbeleggers tot deze markten beperkt is.
We verwachten dat de markten zich deze week op de cijfers over de economie zullen richten. De eurozone heeft een volle agenda, met onder andere de groei van het bbp in het vierde kwartaal (dinsdag) en de inflatie in januari (woensdag). De eerste zal naar verwachting negatief zijn, terwijl de tweede op basis van technische factoren in Duitsland een rebound zou moeten laten zien. Het gaat daarbij om het terugdraaien van de tijdelijke verlaging van de Duitse btw en een verhoging van de energiebelasting. In het VK vindt donderdag de januaribijeenkomst van de Bank of England plaats. Ten slotte zal ook het Amerikaanse banenmarktrapport (vrijdag) in de gaten worden gehouden.
Belangrijke valuta in detail
EUR
De centrale banken in Nederland en Finland hebben hun onbehagen uitgesproken over het tempo en de hoogte van de recente rally van de euro, die vorige week te zien was. Dit geluid zal in de komende weken nog wel vaker te horen zijn. Als de economische cijfers slecht zijn en de voortgang bij de vaccinaties belabberd blijft, zal dit de koers van de gemeenschappelijke munt deze week drukken. In de eurozone verwachten we deze week een eenmalige scherpe stijging van de inflatie, die grotendeels is veroorzaakt door technische factoren in Duitsland. De markten zouden meer aandacht moeten hebben voor de groei van het bbp in het eerste kwartaal: daar zit ruimte in voor een neerwaartse verrassing, die tot zwakte van de euro kan leiden.
GBP
Het VK vaccineert haar bevolking sneller dan welk ander groot land dan ook. Dit verklaart volgens ons waarom het Britse pond ten opzichte van de euro in de afgelopen weken relatief goed presteerde. Ook vorige week steeg het pond ten opzichte van elke andere G10-valuta. De bijeenkomst van de Bank of England donderdag wordt waarschijnlijk een non-event, waarbij het MPC er unaniem voor stemt om pas op de plaats te maken en alle mogelijkheden open te houden. We verwachten dat het pond het goed zal blijven doen nu het einde van de lockdowns in zich komt.
USD
De recente negatieve correlatie tussen de prestaties van de dollar en risicoactiva werd deze week zwakker. Wereldwijd kelderden de aandelenkoersen, maar de Amerikaanse dollar wist ten opzichte van de meeste andere valuta geen noemenswaardige rally neer te zetten. Vrijdag komt het belangrijke banenrapport van januari uit. De markten verwachten een hoofdzakelijk vlak rapport, zowel wat het werkloosheidscijfer betreft als het aantal banen dat in januari is gecreëerd of verloren is gegaan. De huidige situatie is uniek in de geschiedenis, dus voorspellen is lastiger dan ooit, maar wij denken dat het cijfer positief zal zijn, omdat er in de VS in januari geen algehele lockdowns waren.