Dollar daalt, rally’s op financiële markten houden aan
Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer
De trends van de afgelopen periode werden vorige week voortgezet: de meeste aandelenkoersen stegen wereldwijd en de koers van de dollar daalde. Dit keer lijkt de bevestigingshoorzitting van Janet Yellen in de Senaat de aanleiding te zijn geweest.
Zij pleitte daarin voor veel grotere extra overheidsuitgaven in de Verenigde Staten – wat onze visie bevestigt dat de politieke wind in de VS uit een andere hoek waait en – zolang het niet echt misgaat – gekozen wordt voor nóg grotere begrotingstekorten.
Voorlopig lijken de belangrijkste indicatoren voor economische activiteit erop te wijzen dat, vergeleken met de minder strenge aanpak in de VS, de harde lockdowns in Europa slecht zijn voor de Europese economie. Deze week komt de Federal Reserve bijeen. We verwachten dat de Fed zijn extreem ‘dovish’ houding zal bevestigen. De vooruitblik op de groei van de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van 2021 zal woensdag waarschijnlijk bevestigen dat deze op korte termijn beter presteert dan de grote Europese economieën.
Belangrijke valuta in detail
EUR
Door de onlangs ingevoerde strenge lockdowns krijgt de economie van de eurozone met steeds meer kortetermijnproblemen te maken. Ook de trage uitrol van vaccinatieprogramma’s is een punt van zorg, dus we zullen de vaccinatiecijfers nauwlettend in de gaten houden. Op korte termijn zal de euro nadeel ondervinden van de economische kloof ten opzichte van de VS, maar de openlijke keuze voor een inflatoir beleid door de Amerikaanse fiscale en monetaire autoriteiten zal de positie van de euro versterken. Voor de lange termijn zien we een appreciatie van de euro, maar voorlopig zal de koers van de munt binnen de recente bandbreedtes blijven.
GBP
In het VK zorgde de lockdown in combinatie met de brexit-overlast vorige week voor een stroom slechte cijfers. Het meest zorgwekkend is de verslechtering van de PMI-indices voor economische activiteit. Beleggers troostten zich met de gedachte dat in het VK in snel tempo wordt gevaccineerd. Hierdoor hield het Britse pond stand en deed de munt mee aan de algehele rally ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze week verschijnen de arbeidsmarktcijfers tot en met november 2020, die door de recente gebeurtenissen nu al verouderd zijn. Ze zullen dan ook weinig effect op de markten hebben. Het feit dat het VK het snelst vaccineert, zal het pond waarschijnlijk wel voldoende steun bieden om de prestaties van de risico-activa en de wereldwijde risicobereidheid te blijven volgen.
USD
We verwachten dat het FOMC woensdag net als bij de vorige bijeenkomst heel ‘dovish’ zal zijn. Voorzitter Powell zal waarschijnlijk herhalen dat de Fed nu een inflatie boven het doel wil gedogen, als die zou ontstaan. Er zijn deze week twee belangrijke gegevenspunten, die de aandacht van de markten zullen trekken. De eerste is de groei in het laatste kwartaal van 2020, en de tweede de PCE-inflatie in december. Volgens ons is bij dit laatste cijfer ruimte voor een opwaartse verrassing, wat op korte termijn slecht is voor de Amerikaanse dollar.